Hurtigt vægttab

Hvorfor et hurtigt vægttab ikke er vejen frem

Picture of Skrevet af Rikke Madsen

Skrevet af Rikke Madsen

Vane- og overspisningscoach i Odense

Når beslutningen om at gå på slankekur er truffet, er motivationen ofte helt i op. Hensigten er at opnå et hurtigt vægttab, og man er klar på den helt store livsstilsændring. Klar til at sige farvel til en masse af de ting, som man ellers nyder, for det er nemlig NU, der skal ske noget. Mange opsøger derfor slankekure, som lover, at man kan tabe sig hurtigt. Det skal netop være en effektiv og hurtig slankekur, som kan få dig ned på den vægt, du drømmer om.

Med denne blogpost vil jeg belyse, hvorfor jeg mener, at det er en dårlig idé at gribe vægttab an gennem disse hurtige slankekure, og hvad jeg mener, man i stedet bør stræbe efter. Dette vil jeg gøre gennem en beskrivelse af mine egne erfaringer med denne form for slankekure, som jeg tror, at rigtig mange kan relatere til.

Indholdsfortegnelse

Oftest ”falder man i”

Et hurtigt vægttab er ofte forbundet med mange restriktioner og mange regler. Alle disse regler kunne muligvis efterleves, hvis vores liv altså var helt forudsigeligt og ens hver dag. Men hvad sker der så med disse regler, hvis man pludselig inviteres til arrangementer, ud at spise med veninderne eller måske bare har en rigtig hård dag, hvor fristelserne bliver for svære at modstå? Ofte ”falder man i”, og når man først er det, har man en tendens til at fortsætte, fordi ”skaden jo ligesom er sket”. Derfra er det bare rigtig hårdt at komme i gang med restriktioner og regler igen.

Jeg har brugt flere år af mit liv på at finde en metode til at opnå et hurtigt og effektivt vægttab. Et vægttab som skulle få mig til at tabe de magiske kilo og dermed få mig ned på et tal på vægten, som, jeg i hovedet havde sat mig for, ville være ”den perfekte vægt”. Med ”den perfekte vægt” kunne jeg leve det liv, jeg gerne ville. Jeg kunne gå i præcis det tøj, jeg ønskede uden at skulle tænke over, om jeg så for tyk ud. Jeg brugte derfor en stor del af mine vågne timer på at tænke på mad (som jeg havde en masse regler omkring), på vægttab og på træning. Det fyldte så meget hos mig, at det fik lov til at styre en stor del af mit liv.

Varigt vægttab

Overspisning som trodsreaktion

Det var imidlertid umuligt at leve efter alle de regler omkring mad, jeg havde fået sat op, så derfor faldt jeg ofte i. Det førte til perioder med overspisning som trodsreaktion på de mange restriktioner, jeg havde sat op for mig selv. Uanset om jeg var i en periode, hvor jeg formåede at holde diæten eller ej, var jeg konstant styret af tanken om vægttab, og hvad jeg havde overbevist mig selv om, at vægttabet ville medføre.

Dette er et typisk eksempel på, hvordan et meget restriktivt forhold til mad, og en stræben efter et hurtigt vægttab, kan føre til en vekslen mellem perioder med restriktioner og perioder med overspisning. Ad flere omgange er det lykkedes mig at ramme den ”perfekte vægt”. Jeg formåede dog aldrig at holde vægten i særlig lang tid ad gangen, da det simpelthen blev for hårdt at leve på den måde, som jeg dengang troede var nødvendig for at fastholde vægten.

Varigt vægttab uden en hverdag fyldt med afsavn og restriktioner

Gennem de seneste år har jeg ændret mit forhold til mad og vægttab. Dette har jeg gjort gennem de redskaber, der indgår i VaneCoaching. Jeg har udfordret min egen overbevisning om, at et hurtigt vægttab er vejen frem, og jeg har indset, at mange regler og restriktioner er umulige at holde i længden. I stedet ved jeg nu, at et varigt og succesfuldt vægttab simpelthen bliver nødt til at indeholde et mere fleksibelt forhold til mad og fysisk aktivitet. Et varigt vægttab kan nemlig godt opnås gennem en hverdag, som ikke er fyldt med afsavn og restriktioner. Kunsten er at få indarbejdet vaner, hvor man både giver sin krop det, den har brug for gennem en varieret kost og fysisk aktivitet og samtidig spiser de ting, som man nyder allermest.

Jeg brænder for at hjælpe dig til et varigt vægttab

Nu hvor jeg selv er lykkes med at ændre mit forhold til mad, motion og vægttab, har jeg et brændende ønske om at hjælpe andre ved hjælp af de samme redskaber, som jeg har oplevet fungerer på den lange bane. Det gælder, uanset om det handler om at opnå et varigt vægttab, få et mere fleksibelt og afslappet forhold til mad, slippe af med overspisning eller at opnå gode motionsvaner.   

Læs også

Vil du være med til at teste mit nye Madro gruppeforløb?

Du får:
• 6 gruppesessioner (1,5-2 timers varighed)
• Konkrete og brugbare redskaber til anvendelse både undervejs og efter forløbets afslutning
• Mulighed for at dele erfaringer og oplevelser med andre med lignende udfordringer

Gruppeforløbet er for dig, der:
• Har et ønske om at opnå mere ro omkring mad og vægt
• Oplever at tanker om mad, vægt og krop fylder for meget
• Gerne vil lære at håndtere tanker og følelser med andet end mad
• Svinger mellem kure og overspisninger og gerne vil ud af dette mønster
• Gerne vil lære at spise efter sult, mæthed og nydelse

Hele forløbet får du nu til en intropris på DKK 2500 (Normalpris min. DKK 7200)